You win some and you learn some

Förlust.
Det suger.
När man kommer till en tävling med känslan av att man kan, borde och ska vinna bara för att förlora första matchen på en usel liten shido, då är man inte jätteglad.
Jag känner mig lite ledsen men absolut inte besviken, vilket är viktigt. Ledsen blir man alltid av nederlag men besvikelse är en känsla jag får när jag inte lyckats göra det jag vet att jag kan eller inte presterar på den nivån jag vet att jag ligger på. Vinst eller förlust är oviktigt när det kommer till besvikelse, utan det handlar bara om prestation.

Jag körde min första match mot en duktig kille från Tyskland som jag har mött tidigare. Jag mötte honom i Scweiz där jag gjorde en usel match och förlorade på två varningar. Han vann hela den tävlingen.
När vi möttes idag gjorde jag dock ingen dålig match, jag åkte på två varningar rätt snabbt (lite orättvist kan jag tycka, men domaren dömer) men efter det så dominerade jag matchen. Jag lyckades dock bara ge bort en varning, vilket också kändes orättvist för jag gjorde allt utom att få poäng, men samma sak där, domaren dömer.
Så även om resultatet mot Tysken blev detsamma även denna gång så är jag nöjd över att jag körde mycket, mycket bättre. Att tysken sedan verkade helt slut efter vår match, så slut att han gick upp och torskade matchen efter var däremot en större besvikelse för min del.

Jag har inte tävlat så mycket den här sommaren och min senaste europacup var i april så jag är mycket nöjd med att allt kändes rätt mentalt och fysiskt, jag körde bra judo och jag var inte ett dugg rädd för att förlora.
Jag hade kunnat vinna här idag.
Hade jag bara lyckats kasta tysken så vet jag att det inte finns någon här jag inte kan vinna över, men vinsterna kommer. Det viktigaste är att man har kul och känner att man lyckas med sin grej, sin judo. Då kommer medaljerna trilla in precis som de gjort tidigare.

Jag var seedad 1:a i den här tävlingen men det betyder ingenting, jag fick ändå den tuffaste lottningen på papper som jag kunde fått.
Fast inte heller det betyder någonting för man ska vinna mot alla oavsett vem som står framför en. Och det är det enda som finns i mitt huvud numera när jag tävlar, att oavsett vem som står framför mig så är det jag som ska vinna.

Jag lärde mig en viktig sak av att kolla på OS och det var att man inte får gå upp med något bagage överhuvudtaget. Känner man att prestige är viktigt, om så bara för en sekund, så kommer rädslan för att förlora med det.

I judo är varje match en ny tävling och man har aldrig något att förlora, tvärtom, man har alltid allt att vinna. Så trots förlusten är jag nöjd med mig själv. Jag satte det mentala bra, tycker jag, och judon är på väg att bli ännu bättre.
Det finns såklart saker jag kan göra bättre men det är skönt att säsongen är igång nu igen, för det är när man går från tävling till tävling man kan syssla med det som gör tävlandet roligt. Att hela tiden jobba för att göra bättre ifrån sig nästa gång.

/Emil