Tre Mattssonmedaljer på SM!

SM-veckan är över och syskonen Mattsson är tillbaka i Stockholm med tre nya medaljer till kollektionen i vardagsrummet, två brons och ett guld. Med ett kombinerat resultat på 7 vunna och 3 förlorade matcher erövrades tredjeplaceringen i -63 och -90 såväl som titeln i -81 till Stockholms Judoklubb i Midsommarkransen. Vi snackar riktiga SM, inte junior- eller kadett-varianterna :-)

Först upp på mattan var jag, en knapp timme efter tävlingsstart. Lottningen hade publicerats strax innan tävlingen började men lottades om och publicerades på nytt alldeles intill att de första matcherna var igång. Vanligtvis är lottningen tillgänglig kvällen innan vilket ger dig som tävlande tid att gå igenom matcherna, motståndet och tävlingsdagens matchförberedelser. På uppvärmningsmattan hade jag fått hjälp att förbereda mig av Emil och Stockholms Judoklubbs nyförvärv Linus Wiik.

Med tejpade fingrar och tår gick jag upp på tävlingsmattan, Emil satt på coachstolen. Då jag blivit lottad att stå över första omgången var denna match kvartsfinalen. Två matcher, fyra poäng och en timme senare tillhörde finalen Stockholm. Min tidigare klubbkompis och sparringpartner Adam Westman från IK Södra hade på sin protokollsida kastat sig fram. Mellan semifinalen och finalpasset var det fyra timmar då både Klara och Emils viktklasser skulle ta plats på varsin matta, detta är en saga de själva får berätta. 

Inför finalpasset skulle finalisterna i de olika sporterna (Brottning, BJJ, Taido och givetvis Judo) som varit i Ryahallen under dagen marschera ut på matchområdet för att presenteras för publiken. Fyra finalmatcher senare var det dags för mig och Adam att mötas för femtielfte gången (men första gången i en SM-final sedan Ungdoms-SM i Borås 2006). Tillsammans med Emil hade jag tidigare gjort upp en plan, hur jag skulle greppa, röra mig, svara på hans initiativ och med vilket tempo jag skulle forma matchen. 

Väl i matchen kände jag mig stark och kunde med gott självförtroende hålla mig till planen, ingen nervositet eller tankar utöver planen fanns. Efter ungefär tre och en halv minut tog jag min första poäng, Waza-ari efter en kontring, "bra, nu spikar jag igen" var det första jag tänkte. Tyvärr ändrade domarna sig efter att på video gått igenom sekvensen. Ingen poäng löd domslutet. Än en gång fick jag följa den initiala planen och lyckades med knappa halvminuten kvar ta ännu en Waza-ari som denna gång fick stå kvar på poängtavlan. 

Nu är det bara dagar kvar till en europacup i Tyskland, SM-guldfirandet får vänta :) /Olle