Tre brons och fyra guld till Mattssons i Karlstad

Nästa vecka bär det av till två riktigt stora internationella tävlingar, Bremen för min och Emils del, Thuringia för Klaras del. Under de senaste sex veckorna har träningen formats för att Klara och Emil ska ha så goda förutsättningar som möjligt. Det är en av världens bästa tävlingar för juniorer och det är viktigt att man förbereder sig därefter.


Klaras såväl som Emils träning inför Thuringia respektive Bremen har givetvis pågått i mer än sex veckor men träningen har blivit mer specifik och intensiv allteftersom att tävlingarna kryper närmare. Vinterledigheten bestod till större del av långa, tunga löppass och tillfällen i gymmet. Efter SM har intervallerna krympt och intensiteten ökat med fler explosiva övningar samt mer matchliknande situationer på judomattan. Det finns däremot något som saknats, något man aldrig kan träna tillräckligt, nämligen tävling. Därför spenderade vi dagen på Västcup i Karlstad.

Västcup är egentligen en mindre tävling som varken Klara, än mindre Emil, ska ha problem i. Anledningen till att det är värdefullt för dem och även för mig att delta är för att träna på tävlingsmomentet. En tävling är nämligen väldigt annorlunda från en träning, kroppen reagerar annorlunda, det är svårare att hålla värmen, det är lättare att begränsa sig i sin teknikarsenal och ta det säkra före det osäkra genom att hålla sig till det man vet absolut bäst. Västcup är alltså för Klara, Emil och mig ännu ett träningspass.

Från klanen Mattsson ställde fem syskon upp: Ville 8, Pelle 11, Klara, Emil och jag. Ett större gäng barn från Stockholms Judoklubb var också på plats i Karlstad vilket för oss äldre innebar en massa coaching. Utöver sin vanliga klass (pojkar under 13 år -38kg) tävlade Pelle även i pojkar under 15 år” i samma viktklass. Pelle kämpade sig igenom sju matcher och knep efter fyra vinster och tre förluster brons i båda klasserna. Ville gick i sin första större tävling tre matcher, vann två av dem och slutade trea. Mycket duktiga killar!

Många timmar senare fullspäckade med coaching för Stockholms Judoklubb såväl som för några tävlande från IK Södra och ett par syskon var det dags för Klara i -63, Emil i plus 100 i(i brist på motståndare i -100) och mig att själv att sätta fötterna på mattan. Klara började med en snabb vinst genom en otroligt vältajmat kast, resten av tävlingen avslutade Klara med grymma vändningar i mattan, endast fasthållningar. Emil avslutade första matchen med ett riktigt stort kast och vann även resterande matcher på kast. Som sagt, det viktiga var inte att vinna utan att komma till Karlstad för att sedan lämna med några matcher i ryggen innan Bremen och Thuringia.

Sist men inte minst var det dags för mig i klassen -90kg. Vanligtvis tävlar jag i -81kg och har med mina 82,5 kg en liiiiten bit kvar till överkanten av 90-klassen. Till skillnad från -81 är -90 inte en lika lika fartfylld viktklass och motståndarna känner sig ganska bekväma i att stå stilla och hänga. Sammanlagt fick jag gå fyra matcher, samtliga vinster, och nu efteråt känns det väldigt skönt att vara på väg hem efter ännu en lång dag i ännu en judohall.

Dessutom har vår kampanj nu dragit in över 5000 kronor! Därför vill vi bara passa på att tacka alla som stöttar oss! Om ni nu bara kunde tömma plånboken ytterligare så kommer EM snart vara inom räckhåll, haha. :)

Vår kampanj

/Olle