Olle: Bremen masters och läger

Idag är andra dagen på lägret vilket betyder att fyra pass återstår av detta tredagarlägers sex pass, massa värdefull sparring med andra ord. På plats finns många duktiga landslag, utöver många europeiska även Brasilien, Japan, Kanada, Kazakhstan och Uzbekistan. För mig erbjuder lägret bra sparring med juniorer såväl som seniorer inför europacupen i Bosnien på söndag. Enda tillkortakommandet under detta läger är att våg saknas, antar att jag får ta tillfälle att väga mig på torsdag vilket är den enda dagen jag är hemma denna vecka.

Söndagens tävling, Bremen Masters, bjöd på väldigt mycket bra judo. Jag spenderade större delen av dagen vid -66- och -90-mattorna som Emil tävlade på. I Emils klass var det 35 tävlande, femte matchen i gruppen var Emils. Jag värmde upp med Emil och allt såg jättebra ut, han var fokuserad, pigg och bestämd. Under matchens första halvminut fick både Emil och tysken han mötte ta emot varsin shido (varning). Matchen fortsatte med Emil dominerande i greppningen varpå tysken svarade med låga seoi-nageförsök som Emil gick runt. Allting såg bra ut och efter halva matchen lyckades Emil kontra och slå runt tysken på sidan i ett av hans låga seoi-nageförsök. Poäng uteblev. Inte mycket mer att göra än att fortsätta attackera och dominera greppningen med två minuter kvar av matchen. När tjugo sekunder återstod stod de båda ut mot kanten av matchområdet och tysken svarade med att gå utanför matchområdet. Shido uteblev. När tio sekunder återstod kom tyskens enda kastförsök under de sista 2 minuterna, Emil gick runt attacken som tidigare och ställde sig upp. Efter tyskens attack säger domaren mate (paus) och tillkallar sig sina två kantdomare för att hålla konferens, jag antog att de diskuterade ifall de nu skulle ge tysken en shido (varning) eller inte. När domarna talat ihop sig sätter sig kantdomarna på sina platser varpå huvuddomaren delade ut hansoku-make (diskning) till Emil för att han skulle ha greppat i benet när tysken attackerade. Helt oväntat. Efter ett sådant domslut finns det inte mycket att göra, Emil bara skakade på huvudet och blickade fram mot det kommande lägret.

Nu är det dags att inleda andra dagens första pass och klämma in så många byten som möjligt. För Emils del gäller det att fokusera på Kazakhen som vann hans viktklass -90. För min del innebär träningen att fortsätta sparra med seniorerna och de bättre juniorerna här för att förbereda mig inför söndagens tävling.

På återseende.
/Olle